4 Şubat 2011 Cuma

Araba "sarma" Diecast kolleksiyon muhafazasında bir yöntem

Matchbox, Hotwheels, Majorette, Corgi, Husky, Dinky, Siku, vd. 1/64, 1/43 gibi ve benzer boyutlardaki araçlarımızı sergileyebileceğimiz yeteri kadar bir vitrinimiz ya da showcase'imiz varsa mesele yok. Ama sergileyebileceğimizden fazla miktarda kolleksiyon metaımız varsa o zaman sergilenmeyenlerin saklanması problemi kaçınılmazdır. Klasik çözüm; bu maksatla üretilmiş kutuları, Hotwheels taşıma çantaları vb. kullanmaktır.

Ancak bu kutularda aracımızın boyasının yıpranma riski vardır. çünkü kendi ambalajından çıkarılmış 1:64 ler bu bölmelere konabilmektedirler.





Bu konuda benim kendimce bulduğum yöntem IKEA karton kutularında saklamak.
 
..
Orijinal kutusu olmayan metal modellerin üst üste konması birbirlerine zarar vereceğinden,


koliye arabalarımızı kağıt havlu veya kağıt mendile "sarma" yaparak (yaprak sarma gibi) istiflemek uygun gibi görünüyor.


 Ancak aradığımızı hemen bulmak gibi bir şansımız pek mümkün görünmüyor. Ama bu şekilde bu kutuya 100-120 kadar 1/64 rahatlıkla sığmaktadır.

 Hotwheelslar kutusu açılmamış olduğunda ve de blister ambalajlı olduğundan burada biraz yer kaybı var ama aranılan modele  daha hızlı erişim mümkün.

 Gıda maddelerinin bir takım ambalajları da bizim için saklama ve sergileme maksadına hizmet edebiliyor.
Aşağıdaki kırmızı, Türk bayraklı Chapparal'ın sergileme kutusu, bir zamanlar pvc tereyağ kutusu idi. Arabaların frenlerinde kullanılan hidrolik yağı ile temizlenince pvc ambalajlarda yapışkanlı etiket namına eser kalmıyor.

Alttaki kutular ise sert ve şeffaf mika şeker, lokum kutularından fren hidrolik sıvısı ile temizlenerek elde edildi.

 IKEA mağazalarında 17li set olarak 12tl gibi bir fiyata satılan minik kapaklı plastik kutular da restorasyonlarda parçaların kaybolup karışmalarını engelliyor.


17 parçalık sette 1:24lük araçların rahatça sığacağı boyda kutular da mevcut.


Ülkemizde bulunmayan, ancak Yummytoyz tarafından benim için yurtdışından temin edilen taşıma çantaları da oldukça kullanışlı ve sağlam.


iki tarafında da ayrı kapakları olan yarı saydam bu çantalar 1:64 ölçeğinde 48 araç alabiliyor. resimdeki çantalardan birisi 2metreden daha yüksek bir seviyeden içi dolu olarak yere düşmüş yani crash teste tabi tutulmuş ve içindekiler hiç hasarsız, kutunun köşesi hafif hasarlı olarak kazadan kurtulmuştur.




her ne kadar araçlara zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış olsa da ben yine de tedbir olarak kağıt havlulara sararak araçları yerleştirmeyi tercih ediyorum.




V8 motor figürüne göre dizayn edilmiş, çok daha fazla miktarda araç taşıyabilen bir başka ürün de yine Yummytoyz'dan




Araçlar dikey olarak konabiliyor. biraz daha iri, 1:50 ya da  jada benzeri araçlar için de uygun. gözlere ikişer 1:64 bile konabilir.



çift taraflı çantanın iki kapağı mevcut.




taşıma çantalarının atası mahiyetinde ilk örneklerden biri de Matchbox firmasının 60-70'lerde ürettiği 48'lik taşıma çantası.




tarihi eser mahiyetindeki bu çanta tek kapaklı. kapağında gösterişli bir mb posteri var. yapıldığı malzeme biraz zayıf. karton üzerine plastik muşamba preslenmiş.
48 araç taşıyor.




içinde iki katlı ikişer toplam 4 plastik sepet var.




kolleksiyonlara iyi bir koruma sağlamak için havlu ya da peçeteye sarma yapmak lazım.



Tabi ki yine Yummytoyz'dan



4 yorum:

  1. bu kadar değerli bir yazıyı bu kadar geç bulduğum için şaşkınım.. günlerdir başladığım 1:64 hotwheels araçlarımı nasıl sergilemeli ya da saklamalıyım konusunda bir sonuca varamamıştım ama burda güzel örnekler var.. özellikle şu beyaz plastik bölmeli çantayı çok beğendim.. tam olarak nerden bulduğunuzu belirtme şansınız var mıdır ?

    YanıtlaSil
  2. ilginize ve teveccühünüze teşekkür ederim.

    yummy.toys@gmail.com
    arkadaşım benim için amerika'dan getirtmiştir.
    kendisine yukarıdaki emailden ulaşıp sorabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Ilk fotodaki ortadako hot wheels kutusunu nereden aldiniz acaba?

    YanıtlaSil
  4. toyzshop ya da joker magazalarında satılıyordu 8-10 sene önce. o mağazalardan birinden almıştım sanırım. epeyce işe yarayan hacmi var. her göze ince boyutlu iki araç bile sığabiliyor.

    YanıtlaSil